ik, jij, hij, zij ... De Driesprong dat zijn wij!

16/12/2017

Zinnen beminnen - 5de leerjaar

Zinnen beminnen - 5de leerjaar

Zinnen beminnen’, een taalthema uit het vijfde leerjaar.  In dit thema behandelen we hoe een boek wordt gemaakt. Naar aanleiding daarvan kwam Stef Van Malderen, de uitgever van onze taalboeken op bezoek en kwam ook de illustrator Kristof Devos langs met een workshop over ‘Verbeelding.

Wie er allemaal nodig is om een boek te maken, kunnen de leerlingen van het vijfde leerjaar vlot vertellen. Maar uitgelegd worden hoe onze eigen taalwerkboeken tot stand komen, is toch een ander verhaal. Stef Van Malderen legde dit haarfijn uit aan de hand van een powerpoint en heel wat voorbeeldmateriaal. Hij sloot de boeiende sessie af met een mooi voorleesmoment uit het boek Tante Geola van Mark Tijsmans, de auteur van de verhalen uit ons taalboek.

Een boeiend aspect van een boek blijven de illustraties. Maar is het wel zo eenvoudig om een tekening bij een tekst te plaatsen ? Kristof Devos toonde hoe hij zijn verbeelding gebruikt om met teksten en boeken aan de slag te gaan.  We zagen hoe een eerste ruwe krabbel uitgroeit tot de illustratie die in een boek verschijnt. Er zijn enkele sleuteltekeningen uit zijn boeken ‘Nooit is voor altijd‘, ‘Het weerjongetje’, ‘Schim’  en ‘Dit is Miep’ besproken.  Op korte tijd werd er een verhaal, een cover en een titel gemaakt met de groep.

Ook tijdens de vragenronde kwamen we interessante informatie te weten over de illustrator.

Foto's van dit nieuwsbericht

Bekijk hieronder foto's van dit nieuwsbericht.

16/12/2017 - Zinnen beminnen - 5de leerjaar